___serialized1.jpg)
Välkommen till flippa.nu!
Jag heter Hugo Nordahl och har precis lagt klart microcement i mitt badrum. På denna sida kommer jag dela med mig av mina erfarenheter och lärdomar och jag hoppas att det kan vara till hjälp för dig om du planerar att lägga microcement!
Jag använde mig av Design By Cements produkter och är väldigt nöjd med resultatet. Med koden HUGO15 får du 15% rabatt på deras sortiment och du kan beställa gratis provbitar på deras hemsida. Klicka här för att läsa mer!

Detta behöver du
Jag använde mig av Design by Cements färdigblandade microcement i kulören Sandvit.
Detta köpte jag:
- Design by Cements Badrumspaket Sandvit (Köp här med 15% rabatt) (Färdigblandad Microcement, Primer, Fläckskydd & Sealer)
- Badrumsfix ”Probao Flexfix” (Köp här)
- Probao Primer (Köp här)
Verktyg:
- Hård och mjuk utläggare (Köp här)
- Murslev (Köp här)
- Diamantslipskivor (Köp här)
- Skyddslister
- Sliprondeller 80-120 grit
- Excenterslip
- Sandpapper 80-120 och kloss
- Grovdammsugare
- T-Röd
- Mindre spackelspade
- Lågtrycksspruta
- Mikrofiberduk
- Roller
- Pensel
- Bladkniv
- Skyddsplast
- Skyddsutrustning (handskar, glasögon, munskydd)
Om du har ytterhörn:
- Ytterhörnslev (Köp här)
- Hörnprofil/hörnskyddslist


Steg 1: Förberedelser
Om man lägger microcement direkt på kakel riskerar man att fogarna syns igenom som ett rutmönster. För att undvika det förpackar man kaklet med kakelfix.
Jag tog bort så mycket som möjligt av badrumsinredningen, inklusive toaletten. Sen skar jag bort allt silikon i hela badrummet och rengjorde med T-röd för att få bort allt smuts och fett. Sedan primeade jag allt kakel och borstade in pulver av fixet i primern enligt förpackningens instruktioner. Sen spacklade jag kaklet med kakelfix i två lager för att få ytan slät. Jag jobbade diagonalt över fogarna och varierade rörelserna för att inte lämna synliga märken. Spackla in hörnprofiler på alla ytterhörn för att få bästa resultat.
Man behöver kontrollera att kakelfixet är lämpligt för badrum, andra märken som går bra är Ardex X77, Bostic 8010, Kiilto Superfix DF och Mapei Adesilex P9. Men läs produktspecifikationen innan du köper så du vet att det funkar till ditt ändamål!
När fixet härdat slipade jag ojämnheterna och sen är det dags för badrumspaketet med microcement.


Steg 2: Primer
Nu är det dags att lägga på primer på hela ytan och det gör vi med roller och pensel. K-primern som följer med i badrumspaketet är tjock som en målarfärg och innehåller sand så den behöver skakas noggrant för att blanda in sanden.
Jag börjar med att borsta in primer med pensel i hörn och kanter och sen rollade jag väggarna. När jag kom ner till golvet så rollade jag en rollerbredd ut ungefär för att lättare fortsätta appliceringen på golvet när väggarna var klara.
Var noggrann med att det kommer primer på alla hörn och kanter, det kan vara värt att prima två gånger där för att vara säker på att microcementen fäster riktigt. Torktid är 2–3 timmar men jag lät det torka över natten. Nu är det dags för det roliga!


Steg 3: Microcement
Först kollade jag att primern täckt överallt, särskilt i hörn och ytterkanter så att cementen skulle fästa bra. Jag började på ett område bakom spegeln för att komma in i arbetsprocessen och känna på materialet. Stora väggar tog jag sen, och kanterna sist när ytan hårdnat lite – det minskar märken från verktygen.
Jag jobbade med två spadar, en hård för att lägga ut microcementen och en mjuk för att jämna till. Jag vinklade ner den hårda spaden mot väggen så mycket som möjligt och tryckte ut ett 2-3 mm tjockt lager, man ska höra ett svagt skrapljud när du drar över ytan då är det lagom.
När man lagt ut ett lager med det hårda går man över och jämnar till med det mjuka mer flexibla verktyget. Det är viktigt att jobba med ojämna rörelser – drar du åt samma håll hela tiden kan det lämna synliga spår. När första ytan var klar fortsatte jag på den väggen som var längst ifrån det området. På det sättet har cementen tid att stelna och då kan man få mycket snyggare hörn.
För svåra ställen bakom element använde jag en mindre spade. Ytterhörn var knepigt – jag körde runda kanter men skulle ha satt en skyddslist under fixet och använt en hörnslev för skarpare resultat. Det kan vara bra att skydda golvet med plast eller papp, jag tappade klumpar som fastnade i golvet medan jag la väggarna.
Det är viktigt att planera läggningen, kolla hur mycket du använde till första delen och fundera på hur stor del av ytan som är lagd i förhållande till mängden microcement du har. Om du till exempel har 4 väggar och två burkar cement ska du inte använda mer än en halv burk per vägg.


Steg 4: Slipning och Sealer
Efter att microcementen härdat var det dags att slipa, ett viktigt steg för att få ytan slät och framhäva flammigheten. Jag väntade 15–24 timmar och använde sandpapper-rondeller och diamant-rondeller. Jag började på en dold yta bakom spegeln för att testa och om cementen grynar sig har den inte härdat nog.
Jag slipade lugnt och metodiskt för att inte gå igenom till fixet – det hände ändå på ett par ställen så var försiktig. Diamantrondellerna är väldigt effektiva och bra men var försiktig. Hörn och kanter tog jag för hand med en kloss för att inte slipa igenom. Kör excenterslipen på låg hastighet och stressa inte!
Sen polerade jag med slitna sandpapper på hög hastighet för att få fram flammigheten i cementen, särskilt på mörka områden.
Sealern sluter porerna i microcementen och ger långsiktigt vattenskydd. Jag använde en lågtrycksspruta för att applicera den (bra för stora ytor som ett badrum) och strök ut med en mikrofiberduk. Första lagret la jag på efter att cementen härdat och slipats, och jag väntade två timmar innan lager två. Planera mängden även här, använd handskar och torka upp om det droppar på golvet.
För att ge badrummet extra fläckskydd la jag på microcementolja efter att sealern torkat. Den appliceras med polerande rörelser med en mikrofiberduk och kan göras senare när allt härdat – tidigast efter sealerns torktid.
Sen var det bara att montera all inredning igen och badrummet är klart! Hoppas denna guide kan hjälpa dig i din läggning!